Wij zijn gesloten!
Openingstijden per afdeling
Openingsuren kantoren
Momenteel gesloten

Kantoren

 • Di 06/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Wo 07/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Do 08/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Vr 09/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Za 10/06:

  Gesloten

 • Zo 11/06:

  Gesloten

 • Ma 12/06:

  7.30u tot 16.30u

Openingsuren Magazijnen
Momenteel gesloten

Magazijnen

 • Di 06/06:

  7.30u tot 16.00u

 • Wo 07/06:

  7.30u tot 16.00u

 • Do 08/06:

  7.30u tot 16.00u

 • Vr 09/06:

  7.30u tot 16.00u

 • Za 10/06:

  gesloten

 • Zo 11/06:

  gesloten

 • Ma 12/06:

  7.30u tot 16.00u

Openingsuren Commerciële dienst
Momenteel gesloten

Commerciële dienst

 • Di 06/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Wo 07/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Do 08/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Vr 09/06:

  7.30u tot 16.30u

 • Za 10/06:

  gesloten

 • Zo 11/06:

  gesloten

 • Ma 12/06:

  7.30u tot 16.30u

Maak een afspraak

Controle
over je binnenklimaat

Contacteer ons

Ventilatie in een bestaande woning

Heb je graag gezonde, verse lucht in huis? Dan zet je gewoonlijk je raam wat open. Maar in de winter verlies je zo warmte en stijgt je energiefactuur. De oplossing: een ventilatiesysteem. Dat zorgt bovendien voor een goede luchtcirculatie. Een voorwaarde voor een optimale werking van het ventilatiesysteem is een goede woningisolatie. Meer nog, in een woning die voldoet aan de moderne isolatienormen is ventilatie een noodzaak voor je gezondheid en voor de goede staat van je huis.

Zo zeg je nee tegen kortademigheid, vreemde geurtjes en schimmelplekken. Maar is een ventilatiesysteem dan eigenlijk verplicht in een bestaande woning? En welk type ventilatie kies je dan best?

 

Ventilatiesysteem verplicht in een bestaande woning?

Je woning isoleren zorgt ervoor dat lucht niet langer via kieren en spleten binnendringt en verhindert dat warme lucht naar buiten gaat. Want alle natuurlijke luchtopeningen werden afgesloten door de isolatie. Net daarom ben je verplicht om je woning te ventileren met een ventilatiesysteem (A, B, C of D). Plaats je alleen nieuwe ramen in een leefruimte? Ook dan ben je verplicht om een goede luchttoevoer te garanderen. En ook bij grotere renovatiewerken die een vergunning vereisen, is ventilatie in elke ruimte een noodzaak. 

Dat zorgt bovendien voor een goede luchtcirculatie.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Ga je voor ventilatie in je woning? Dan is ventilatiesysteem C vaak een optie. Dat systeem combineert natuurlijke en mechanische ventilatie, en is daardoor populair bij renovatieprojecten. De reden? Het systeem vereist geen luchttoevoerkanalen. Ventilatieroosters zorgen voor een natuurlijke luchttoevoer. De lucht komt je woning binnen in de droge ruimtes, zoals de slaapkamer en de woonkamer. De ventilator zorgt op zijn beurt voor de mechanische afvoer van de lucht in de natte ruimtes, zoals de badkamer, wc en keuken.

Ventilatie in een bestaande woning is dus perfect mogelijk en bij bepaalde renovatiewerken zelfs verplicht.

Bij grotere renovatiewerken is het beter om ventilatiesysteem type D+ met warmterecuperatie te installeren. Hier verloopt de ventilatie volledig mechanisch met toevoerkanalen van het ventilatiesysteem naar de droge ruimtes en met afvoerkanalen vanuit de natte ruimtes naar het ventilatiesysteem. Is ventilatie type D niet mogelijk? Denk dan aan een decentraal ventilatiesysteem waarbij je in elke ruimte afzonderlijk een natuurlijk afvoerkanaal of een ventilator plaatst. Nuttig om te weten: er bestaan ook kleine decentrale ventilatiesystemen D met warmterecuperatie voor één ruimte.

 

Ventilatiesysteem integreren in een bestaande woning

Ventilatie in een bestaande woning is dus perfect mogelijk en bij bepaalde renovatiewerken zelfs verplicht. Afhankelijk van het type ventilatiesysteem vraagt de installatie meer of minder installatiewerken. Meer weten? Air Service vertelt je er alles over.

Ontdek onze oplossingen

Bij Air Service tref je decennia ervaring in de behandeling van lucht en je binnenklimaat. Benieuwd naar ons oplossingen?

Bekijk de video en ontdek er alles over!
Meer weten over airco, verwarming en ventilatie?
Of wil je meer informatie over onze totaaloplossing voor een zuiver binnenklimaat? Neem dan snel contact met ons op.
Maak een afspraak
Referenties

Onlangs heeft Air Service onze luchtverwarmingsinstallatie gerenoveerd. Het betrof een vervanging van de gasketel, luchtgroepen en plaatsing van warmtepompen. Het heldere advies voor de beslissing dit te laten uitvoeren is door ons zeer gewaardeerd. Alsook de medewerkers van Air Service die de renovatie perfect hebben uitgevoerd. Fam. Rooijmans, Zoersel.

Coen - Zoersel

Wij zijn al 25 jaar uitermate tevreden over deze firma. Enkele jaren geleden lieten we na 20 jaar onze verwarmingsketel vernieuwen om een zuiniger en beter rendement te verkrijgen (30%). Jaarlijks gebeurt er een onderhoud van deze installatie waardoor we zeker zijn van een optimaal rendement. Met geduld en deskundigheid worden al onze vragen en opmerkingen beantwoord, waarvoor dank!

Annemie - Herent

Bedankt, Air Service, voor de vlotte afwerking bij de vervanging van mijn oude airco. De monteurs (Stafan en Wim?) werkten correct, vriendelijk en volgens afspraak en lieten alles netjes opgeruimd achter. De montage gebeurde zodanig dat de nieuwe binnen- en buitenunit konden geplaatst worden zonder extra boorwerk op dezelfde plaats waar de oude toestellen werden weggenomen. Mijn oprechte dank !

Eddy - Herselt

Many thanks Air Service Center en medewerkers, Wat ik op prijs stel in jullie service is dat jullie je afspraken steeds nakomen en natuurlijk het vakmanschap. Ik kon rekenen op hulp bij een kleine storing via telefoon met directe oplossing een zondag morgen. Een tevreden klant. Robert D'hondt in Brussel. Gemeente Sint Agatha Berchem

Robert - Brussel

Ontdek alle referenties