Controle
over je binnenklimaat
Heb je graag gezonde, verse lucht in huis? Dan zet je gewoonlijk je raam wat open. Maar in de winter verlies je zo warmte en stijgt je energiefactuur. De oplossing: een ventilatiesysteem. Dat zorgt bovendien voor een goede luchtcirculatie. Een voorwaarde voor een optimale werking van het ventilatiesysteem is een goede woningisolatie. Meer nog, in een woning die voldoet aan de moderne isolatienormen is ventilatie een noodzaak voor je gezondheid en voor de goede staat van je huis.
Zo zeg je nee tegen kortademigheid, vreemde geurtjes en schimmelplekken. Maar is een ventilatiesysteem dan eigenlijk verplicht in een bestaande woning? En welk type ventilatie kies je dan best?
Je woning isoleren zorgt ervoor dat lucht niet langer via kieren en spleten binnendringt en verhindert dat warme lucht naar buiten gaat. Want alle natuurlijke luchtopeningen werden afgesloten door de isolatie. Net daarom ben je verplicht om je woning te ventileren met een ventilatiesysteem (A, B, C of D). Plaats je alleen nieuwe ramen in een leefruimte? Ook dan ben je verplicht om een goede luchttoevoer te garanderen. En ook bij grotere renovatiewerken die een vergunning vereisen, is ventilatie in elke ruimte een noodzaak.
Ga je voor ventilatie in je woning? Dan is ventilatiesysteem C vaak een optie. Dat systeem combineert natuurlijke en mechanische ventilatie, en is daardoor populair bij renovatieprojecten. De reden? Het systeem vereist geen luchttoevoerkanalen. Ventilatieroosters zorgen voor een natuurlijke luchttoevoer. De lucht komt je woning binnen in de droge ruimtes, zoals de slaapkamer en de woonkamer. De ventilator zorgt op zijn beurt voor de mechanische afvoer van de lucht in de natte ruimtes, zoals de badkamer, wc en keuken.
Bij grotere renovatiewerken is het beter om ventilatiesysteem type D+ met warmterecuperatie te installeren. Hier verloopt de ventilatie volledig mechanisch met toevoerkanalen van het ventilatiesysteem naar de droge ruimtes en met afvoerkanalen vanuit de natte ruimtes naar het ventilatiesysteem. Is ventilatie type D niet mogelijk? Denk dan aan een decentraal ventilatiesysteem waarbij je in elke ruimte afzonderlijk een natuurlijk afvoerkanaal of een ventilator plaatst. Nuttig om te weten: er bestaan ook kleine decentrale ventilatiesystemen D met warmterecuperatie voor één ruimte.
Ventilatie in een bestaande woning is dus perfect mogelijk en bij bepaalde renovatiewerken zelfs verplicht. Afhankelijk van het type ventilatiesysteem vraagt de installatie meer of minder installatiewerken. Meer weten? Air Service vertelt je er alles over.
Ontdek onze oplossingen
Bij Air Service tref je decennia ervaring in de behandeling van lucht en je binnenklimaat. Benieuwd naar ons oplossingen?