Ventilatie in bestaande woning

Gezonde, verse lucht in huis? Zonder ventilatiesysteem kan dat bijvoorbeeld door een raam op een kier te zetten. In de winter zal u dan echter meer warmte verliezen en een hogere energiefactuur hebben… Een oplossing is dan om een ventilatiesysteem te plaatsen in uw woning en op die manier voor een goede luchtcirculatie te zorgen. Een voorwaarde voor een optimale werking van het ventilatiesysteem is wel dat uw huis goed geïsoleerd is. Bij een goed geïsoleerd huis is ventilatie zelfs noodzakelijk voor uw gezondheid en uw huis. Kortademigheid, vreemde geurtjes en schimmelplekken vermijdt u liever… Is een ventilatiesysteem dan verplicht in een bestaande woning? En welk type ventilatie kiest u dan best?

Ventilatiesysteem verplicht in bestaande woning?

Gaat u uw huidige woning isoleren? Dan wordt die ook meteen luchtdicht(er). De lucht zal niet meer via de kieren en spleten binnen kunnen, en dus gaat er ook geen warmte of lucht meer naar buiten. De natuurlijke luchtopeningen zijn immers afgesloten door de isolatie. Daarom is het verplicht uw woning te ventileren met een ventilatiesysteem (A, B, C of D). Gaat u enkel nieuwe ramen plaatsen in een leefruimte?

een ventilatiesysteem dan verplicht in een bestaande woning?

Dan is het eveneens verplicht om voor een goede luchttoevoer te zorgen. Of staan er grotere renovatiewerken op het programma waar u een vergunning voor nodig heeft? Dan moet in elke ruimte ventilatie voorzien worden, die u als verbouwer zelf kan bepalen.

Welk ventilatiesysteem kiest u?

Zij die ventilatie integreren in hun huis (al dan niet tijdens renovatiewerken), kiezen gemakkelijk voor het natuurlijk-mechanische ventilatiesysteem C. Om praktische redenen wordt dit systeem bij renovatiewerken gekozen, want er zijn geen luchttoevoerkanalen nodig. Bij ventilatiesysteem C komt namelijk de luchttoevoer op een natuurlijke manier via ventilatieroosters in droge ruimtes, zoals slaap- en woonkamer, en de luchtafvoer in natte ruimtes, zoals badkamer, wc en keuken, op een mechanische manier met ventilatoren.

Een oplossing is dan om een ventilatiesysteem te plaatsen in uw woning en op die manier voor een goede luchtcirculatie te zorgen.
Bij grotere renovatiewerken is het echter beter om ventilatie type D met warmterecuperatie te installeren. Hier verloopt de ventilatie volledig mechanisch, met toevoerkanalen van het ventilatiesysteem naar de droge ruimtes en met afvoerkanalen vanuit de natte ruimtes naar het ventilatiesysteem. Is ventilatie type D niet mogelijk? Denk dan aan een decentraal ventilatiesysteem. U kan hierbij in elke ruimte afzonderlijk een natuurlijk afvoerkanaal of ventilator plaatsen. Er bestaan ook kleine decentrale ventilatiesystemen D met warmterecuperatie voor één ruimte.

Ventilatiesysteem integreren in bestaande woning

Ventilatie in een bestaande woning is dus perfect mogelijk, en bij bepaalde renovatiewerken zelfs verplicht. Afhankelijk van het type ventilatiesysteem vraagt de installatie meer of minder installatiewerken, maar daarover informeren we u bij Air Service graag nog meer.

Samen eens praten over uw ventilatie?

  
 
Verzenden
Referenties
ventilatie in bestaande woning ventilatiesysteem ventialtie bestaande woning ventilatie
 • Reeds jaren klant bij Air Service. Ze hebben goede en vriendelijke mekaniekers. Onze Brink HR gasketel werkt zuinig en probleemloos. Eerlijke en respectab ...

  Willy Vranckx

  Meer

 • Een verwarmingssysteem zonder zorgen, goed ontworpen, er wordt rekening gehouden met eigen inbreng, zeer goede expertise , zowel op het bureel als bij de pl ...

  Willems

  Meer

 • Mijn ervaring met Air Service Center Wat ik op prijs stel in jullie service is dat jullie je afspraken steeds nakomen en natuurlijk het vakmanschap. Ook ko ...

  Jozef Senecaut

  Meer

 • Twee jaar geleden lieten we onze oude verwarmingsketel vervangen door een hoge-rendement-verwarmingsketel én hebben we de problemen met de bestaande verwarm ...

  Paul Maes

  Meer

 • Prima onderhoud elk jaar opnieuw door Celle. Bedankt Celle

  Pinoy

  Meer

ventilatie ventilatie in bestaande woning ventilatiesysteem ventialtie bestaande woning
ventilatie ventilatie in bestaande woning ventilatiesysteem ventialtie bestaande woning
Vraag gratis advies
ventilatie ventilatiesysteem ventilatie in bestaande woning ventialtie bestaande woning
ventilatie in bestaande woning ventilatiesysteem ventialtie bestaande woning ventilatie